donderdag 13 februari 2014

Oma's wafels

Mijn ma kon ongelooflijk lekkere wafels bakken.
Stapels wafels!
"Bewaarwafels"
Alhoewel van "bewaren"
kwam hier bij ons nooit veel in huis.

Gisteren zag ik bij Ymme weer een lekkere rolbiscuit.
En dat deed me aan oma's wafels denken.

Hoewel Ymme en ik  familie zijn,
hebben ze mij qua baktalenten toch wel minder bedeeld.

Maar die wafels, dacht ik, dat moet lukken.
Ik weet het.
Het is niet het juiste moment!
Er moeten kilo's af en dat gaat niet lukken met veel wafels in huis.
Maar ik heb me voorgenomen ze aan de kinderen mee te geven.
Schoon toch?

De echtgenoot werd naar de winkel gestuurd.
Want aangezien ik geen baktalent heb,
staat er in onze kast geen 2 kilo zelfrijzende bloem in voorraad.
Er stond nog een kilo.
Maar met een houdbaarheidsdatum van 2012!
Dat zegt al genoeg over hoeveel hier ten huize Onliemie gebakken wordt.
Dus naar de winkel!

Gisterenavond maakte ik al het beslag.
Dat moet een dag van tevoren en dan een nachtje in de koelkast laten rusten.
Vraag me niet waarom dat in de koelkast moet!
Ik zou het echt niet weten.
En ik kan het niet meer vragen ook niet...



Ingrediënten

2 kilo boter
1 kilo suiker
10 zakjes van 10 gr. vanillesuiker
10 eieren
2 kg zelfrijzende bloem.







Werkwijze

2 kilo boter laten smelten.
Hieronder de kilo suiker en de vanillesuiker voegen.
Daarna de 10 ganse eieren.
Hieronder de bloem beetje voor beetje toevoegen.


Dit laatste is wel een serieus karwei.
Niet voor niks dat mijn pa altijd fier zei dat hij het deeg "onder mekaar" had gedaan.









Met een deksel er op de koelkast in!






Na een nachtje in de koelkast,
kan je van het deeg kleine kroketjes of balletjes rollen.




Die kroketjes steek je in het wafelijzer,
een heet uiteraard!
Bakken...








Et voilà!




Et encore nog meer voilà!
Te veel voilà eigenlijk!



't Was precies nogal veel deeg!
Ik ben een dik anderhalf uur bezig geweest met bakken.
En had ik de bollen niet groter gemaakt,
ik denk dat ik nu nog stond te bakken.
Dat viel echt tegen.
Ik heb er "mijne meugd" van zeggen ze in Limburg.

Wanneer de wafels afgekoeld zijn,
bewaren in een dichte casserole.
Niet in plastieken dozen!
't Zijn omawafels.
En die horen in een casserole!
"Castrol" zei ons ma.
In 't Limburgs hé! ;)

Da's een moppeke hoor.
Van die plastiek.
Dat zal ook wel kunnen.
Alhoewel...
ze worden dan misschien plat?

En je kan dat niet zien hé,
maar die zijn echt lekker!

Nu maar hopen dat ik er tot het weekend van af kan blijven...

Want ze zijn voor ons kinderen.
Dat was toch het plan...

32 opmerkingen:

  1. Die wafels zien er fantastisch lekker uit maar het recept kende ik niet. En ge hebt toch niet van die 2 kilo bloem wafels gebakken want dat moeten er heeeeel veeeeel zijn. Maar ge kunt ze ook invriezen en dan kunnen ze vers gegeten worden. Eventueel dan even opwarmen in een broodrooster. Het wil lukken dat ik vandaag ook mijn wafelijzer boven heb gehaald, morgen het bericht. En ja, ik wil ook een paar kilo er af krijgen en hier zijn dus de wafeltjes ook om weg te geven :) en voor de snoepgrage echtgenoot !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja jong, 'k was met klein bollekes begonnen... maar dat duurde me te lang... dus werden de wafels groter....en groter... Ik heb er dik 75 als 't er niet meer zijn! Maar iedereen een beetje meegeven en dan zijn die zo op! Ben benieuwd naar de jouwe!

      Verwijderen
  2. Oh, zalig! Doet me denken aan mijn moemoe :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mjamie, mjamie, mjamie...mmmmm... ziet er zo lekker uit. Had ik een wafelijzer, ik begon onmiddellijk te bakken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er heel lekker uit, gelukkig ben ik niet zo'n zoetebek anders ging ik met je recept ook aan de bak, maar hier moeten er dringend een paar kilootjes af!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik ben wel zot van bakken!!! en ons moeke (DE moemoe) bakt de allerlekkerste bewaarwafels, die brengt ze dan met haar fietske rond naar de vier dochters (die alle vier in hetzelfde dorp zijn blijven wonen) en tegen dat ze bij de laatste is, zijn de eersten al op!
    ze maakt ook de lekkerste franchipane, huishoudtaart, zalige ananascake en de beste warme wafels ook !
    raar toen ik nog thuis woonde was ik graatmager....pertang er stond daar altijd iets zelfgebakken op de kast

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier juist hetzelfde! Met roots in de Limburg, groot gebracht met vlaaien, gateau's en wafels... zo gauw ik daar weg was, vlogen de kilo's er aan! Misschien moet ik dat gewoon terug beginnen eten...? Misschien dat dat helpt?

      Verwijderen
    2. volgens mij heb ik toch ook roots in de limburg(maar weet de familie het niet) die woorden, die gebruikten wij ook allemaal....)

      Verwijderen
  6. O wat heerlijk!!! En wat heb je er ontzettend veel gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een boel wafels!! En als ze net zo lekker smaken als dat ze eruit zien... Jummie! Ik zag het helemaal voor me; jij aan het bakken... en bakken... en.... grrrr..... nog meer bakken.... :-)))

    BeantwoordenVerwijderen
  8. dat ziet er enorm goed uit. Hier bakken we heel graag. en afblijven zal nooit kunnen. Maar naar aanleiding van de vele collega's en bloggers die willen afvallen ben ik ook een beetje op de lijn aan het letten. Dus bakken we even niet meer. maar ge doet mij goesting krijgen hoor. En in de koelkast word het deeg kneedbaar, anders kan je je bolletjes niet goed verdelen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor de verklaring van het koelkastgebeuren Katrien!

      Verwijderen
  9. Daar zou ik niet vanaf kunnen blijven! Maar je hebt er zeker nog genoeg over om uit te delen, amai. Ze zien er echt helemaal echt uit, njammie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ---gaat dan nu naar de kast om een zebracakeje te halen. Dat krijg je dan.

      Verwijderen
    2. Je mag altijd passeren voor een portie! Maar niet te lang wachten want dan zijn ze op! :)

      Verwijderen
  10. Jammie, die wafels / gaufres doen me denken aan het jaar dat ik in Brussel woonde. Als au pair. Na schooltijd gingen we altijd met de meiden een gaufre eten op het station. Hmmmmmmm, heerlijk hoor.
    Dank je voor het recept, wie weet ga ik het zelf ook nog een keer proberen. Maar ik denk niet dat ze ooit zo zullen smaken als toen in BXL. Maar ja, dat was de sfeer ook.

    Lieve bloggroetjes Pétra.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Whaw Petra! Een "Hollandse" die Frans spreekt! Dat komen we ook niet vaak tegen! ;)

      Verwijderen
    2. haha, vast wel hoor. Een prachtige taal. Heb zelfs in Nederland nog twee jaar Alliance Francaise gedaan. Maar, als je het niet genoeg gebruikt, zakt de kennis wel wat weg hoor.

      Verwijderen
  11. Je kunt wel op een markt gaan staan woooooow goed gelukt op het oog en veel!!!
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Had je dan echt geen idee dat dat er wel heel erg veel zouden worden ?
    Vijf kilo aan ingrediënten en nog 10 eieren , dan kan je toch niet verwachten dat je maar 25 wafels zult hebben.Logisch dat je dan zo enorm lang aan het bakken was.
    Het ziet er wel enorm lekker uit, maar ik denk toch dat ik -moest ik het hier eens maken- ik de hoeveelheden minstens halveer of in vierendeel. Want een hele week wafels eten zouden we hier niet zien zitten ;)
    Je hebt er veel werk aan gedaan, geniet er dus maar smakelijk van. Want aan de ingrediëntenlijst te zien, kan dat niet anders dan superlekker zijn.
    'n vrolijk groetje,
    sneksniltje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Awel ik wist dat het er veel zouden worden maar zoveel... Dohooooooog !!!! Het zijn bewaarwafels hé! En zoals Ymme al zei ... je kan ze invriezen. Alleen denk ik niet dat dat hier nodig is na het uitdelen! ;)

      Verwijderen
  13. Oh lekker, zelf gebakken wafels... de geur alleen al! Smul ze dit weekeinde!!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dat doet me denken aan mijn omawafelrecept ;-)
    Dit is inderdaad wel zot veel beslag!!!
    Ik wist dat niet, wafels in ne casserol bewaren?! Ik ga dat onthouden voor de volgende keer dat ik er bak, blijven ze dan langer vers dan in plastieken dozen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Awel da'k het niet weet...ik denk alleen ... in oma's tijd was er nog geen Tupperware... en een castrol met deksel was even efficiënt! Vandaar misschien?

      Verwijderen
  15. Amai, ja, ik weet hoeveel werk het is. Met nieuwjaar bakte ik voor heel de familie (we waren met 17) Toen was ik daar ook wel even zoet mee ! Maar 't was lekker !
    De kinderen zullen in elk geval blij zijn. Laat het jullie daar smaken !

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Leeeeekkeeeeer.... Slecht om dit te lezen, ben na het stoppen met roken wat bijgekomen, en het moét er terug af... En dan zo fotookes van zelfgebakken wafelkes bekijken... Je maakt het me moeilijk ;-) !

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je een reactie plaatst!
Ik lees ze met plezier!