woensdag 7 mei 2014

Fleurig en geurig...

IJsheiligen!
"Je moet wachten tot na de ijsheiligen", zei mijn moeder altijd.
"Met planten!"

En dat zijn er vier, die ijsheiligen.
Tussen 11 en 14 mei worden ze gevierd.

Maar mijn geduld was op vandaag...
Van veel ijs is er trouwens geen sprake geweest dit jaar.
Dus huppekee naar de bloemenserre.
Plantjes kopen voor de bloembakken op het terras.
En zo werd de winderig kille woensdag toch nog een fleurige dag.



Het in de potten planten komt op het "toedoe-lijstje" van de echtgenoot.
Die foto's volgen later...


Het was ook een geurige woensdag ten huize Onliemie.
Er werd "geprobeerkookt"!

Zaterdag hebben we vrienden te eten.
Vrienden bij wie we altijd heerlijke dingen voorgeschoteld krijgen.

Dus wil ik ook een beetje mijn best doen.
Ik zit al enkele dagen met mijn neus in de kookboeken.



Na lang getwijfel werd dit  gerecht  (met de goedkeuring van de echtgenoot) gekozen.
De liefde van de man gaat door de....
Juist ja!
Uit het kookboek "Vrienden vragen"!
Kan het toepasselijker?



Maar eerst werd er voor alle zekerheid "geproefkookt"!

Het viel redelijk mee...
Grietfilet met spinazie, peterseliesaus en flan van zoete aardappel.
't Klinkt alvast chique. Niet?



In ieder geval was 't lekker.
Alleen de lamsoor ontbrak nog...
En dat proefden we echt! ;))

Zaterdag willen we die er wel bij.
Maar waar in godsnaam koop je Lamsoor?
Iemand een tip?



Enne niet vergeten!
Reageren op mijn verjaardags give-away kan nog tot 19 mei. ;)

Fijne avond nog!







16 opmerkingen:

  1. Boemekes kopen doe ik ook zo graag....in de bakken steken al wat minder, en bij ons is dat werkske ook voor mij....en dan elke dag water geven....de eerste twee weken is dat plezant....en dan vergeet ik het....ooit heb ik wel een terras vol en vol bloemen gehad haha...elke keer als ik buiten ging roken was ik met mijn bloembakken bezig !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ohhh wij wilde vandaag ook bloemen voor in de potten buiten gaan kopen,maar we zijn het totaal vergeten en gaan nu vrijdagochtend maar :-)....mooi je bakken zijn weer mooi gevuld en je culinaire hoogstandje ziet er goed uit...met of zonder lamsoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zodra het onkruid heel goed groeit is de aarde al heerlijk warm dus dan kun je al bloemetjes zetten hoor ;) Aan Ijsheiligen doe ik niet zo, maar ook mijn ouders kopen daarna pas bloemen haha. Mijn tomaten staan al buiten worden ze sterk van hihi. Vel kookplezier en lamsoor ieuwwww die liet ik mooi weg! X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lamsoor... Geen flauw idee waar je dat kan vinden !
    Het ziet er in elk geval sowieso al heel lekker uit, als je eens andere proefkonijnen voor je probeerkoken nodig hebt, ik wil mij gerust opofferen zunne ;-)))) !
    En die ijsheiligen... Awel die mannen hangen óók elk jaar mijn voeten uit ! Half mei, pff dan zijn mijn groene vingers al een maand aan het jeuken - en vermits mijn groene vingers elk jaar maar een tijdelijk fenomeen zijn, mag ik ze niet verloren laten gaan !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hihi lamsoor is een plant /groente lees ik op Wikipedia.
    Groeit hier op onze Waddeneilanden, dus hup in de auto..
    Echte lamsoor kan je beter niet eten, wel de zeeaster die er qua uiterlijk op lijkt en onder de naam lamsoor verkocht wordt.
    Schijnt zout plantje te zijn, dus als je het weglaat misschien extra met de zoutbus strooien :-)

    Inderdaad toevallig dat wij beide in ons blogbericht schrijven over de liefde van de man...:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. En dan maar zeggen dat ze niet zo goed kan koken! Ziet eens aan, dat wordt smullen met de vrienden. En lamsoor, dat zal in speciaalzaken te koop zijn denk ik. Ik gebruikte het ook nog niet eerder.
    Succes met het proefkoken en het etentje.
    groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat ziet je gerecht er nu al lekker uit zeg! Het kookboek kende ik nog niet. Kun je lamsoor niet bij AH kopen dan? Of anders bij de groenteboer. Misschien kan hij het voor je bestellen? Of anders bij een bio-winkel of zoiets.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Die bloemetjes worden alvast een warm welkom voor je gasten! En je gerecht zal zeker goed ontvangen worden, ik zou er tenminste van smullen, als visliefhebben.
    Misschien kan je ipv lamsoor ook zeekraal erbij gebruiken, dat is ook lekker zout! En wat vaker in de supermarkt te koop.
    Succes zaterdag.
    p.s. Wat wordt het toetje???
    Groetjes, Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan zeekraal dacht ik ook al. Maar is het wel de juiste periode?
      Het toetje van schoonzus bij het paasfeest was zoooooo lekker : http://onliemie.blogspot.be/2014/04/vrolijke-thuiskomst.html
      Dus dat wordt het! Ik zal het receptje een keertje posten. Heel makkelijk!

      Verwijderen
  9. fleurigheid in de tuin daar heb ik ook zin in. Inderdaad wacht ik ook altijd tot moederdag want dan zijn altijd de ijsheiligen voorbij. Maar ik denk niet dat het nog zo hard gaat vriezen. Misschien ga ik zaterdag wel... Ziet er goed uit je probeerkoken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ziet er goed uit, de bloemen en de taloor! Zonder lamsoor ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. mijn plantjes staan ook al in hun bakken
    je proef eten ziet er lekker uit
    zoete aardappel heb ik nog nooit gemaakt
    heb overtijd eens een vis receptje gemaakt met zeekraal en dat is ook wat ziltig en lekker
    rauw of even opgestoofd met een chalotje
    en wat wordt het dessert???

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Haha, zou vreemd zijn als het nu ineens nog zou gaan vriezen na zo'n zachte winter! Mooie bloemen! Ik heb vandaag ook mezelf getrakteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja, die ijsheiligen, mijn ouders zwoeren daar ook bij. Ik niet, ik koop, stek, plant, verplant, zaai.. het hele jaar door Planten zijn mijn leven, ik was van beroep erg graag tuinier geweest. Ik zou heel gelukkig zijn. elke dag buiten en verstand op nul, mega! (dat zeg ik allicht maar omdat ik overwerkt ben)

    Je gerecht ziet er verrukkelijk uit. Laat die lamsoor maar zijn, gooi er gewoon tuinkers op, of dille, dat lijkt me ook lekker erbij.
    Dat krokant gebakken spekske erbovenop, daarin doe je me nu in één keer veel zin krijgen. Heb daarstraks niet zoveel gegeten. Dat zou er nu perfect ingaan bij de witte wijn die naast me staat.

    Ben vooral benieuwd naar het dessert (mijn favoriet bij diners).
    Maak maar mooi schoon foto's van je feestje! We genieten dan achteraf mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik denk dat de IJsheiligen dit jaar in Griekenland zitten onder een parasolleke met een goe lekker cocktailke!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn als je een reactie plaatst!
Ik lees ze met plezier!