Tajines, familie en gezelligheid...

Gisteren 
was een dag van
"familie op bezoek" en gezelligheid.

Eerst dronken we een kopje koffie met zelfgekochte taart!
Ymme kan ongelooflijk lekker bakken,
dus een door mij zelfgebakken taart
durfde ik toch echt niet te serveren!

Maar ik kreeg een leuk cadeautje!



Stille wenk om me toch eens te wagen
aan de heerlijke receptjes op haar blog! :)
Wie weet zitten er ook wel wat
van haar "bakgenen" bij?
Ha, dan ga je eens ne keer wat zien zie!


En nog een prachtig zelfgemaakt kaartje.
Iets van engelengeduld!
Chique hé?
Gemaakt uit stof, dat kan je hier
natuurlijk niet zien.




Ondanks het regenachtige weer
verwenden we de honden nog maar eens
met een fikse Pikhakendonkwandeling.

We zagen Pauline en Paulette
wakend over de schapen.




En ook een veldje klaprozen...



En na zo'n stevige tocht
 hoort lekker eten.
Zo is dat
bij ons Limburgers!
We zijn toch echte Bourgondiërs op dat vlak.
Om het makkelijk te houden,
zodat madam Onliemie nikske moest missen van de gasten,
werden er tajines klaargemaakt.

Het grote werk kan allemaal van tevoren.
Op het moment zelf doen de Tajines hun werk.
Zie hier de receptjes!

Tajine met scampi's en chermoula als voorgerecht (4pers.)

500gr scampis
2 teentjes knoflook
bosje peterselie
bosje koriander
1eetl. milde paprikapoeder
1stukje gember
1theel. komijnzaad
1/2 theel. cayennepoeder
sap van 1 citroen
2 eetl. olijfolie
1/4 theel. grof zout

Maak eerst de chermoula : wrijf knoflook met het zout in een vijzel fijn. Snij de peterselie en koriander fijn.
Doe de fijngewreven knoflook in een schaal met peterselie, koriander, paprikapoeder, gember, gemalen komijnzaad, cayennepeper, citroensap, olijfolie en 2 eetl. water.  Meng alles goed.
Het moet een dikke vloeibare saus zijn zoals pesto.
Pel de scampi's, neem het darmkanaal weg.
Schep de scampi's door de chermoula.
Doe deze in de tajine en met het deksel erop een kwartiertje op een laag vuurtje laten stoven.
Serveer met marokkaans brood.

Oeps nog net op tijd aan een fotootje gedacht!









Tajine met kip en abrikozen als hoofdschotel. (4 pers.)






2 dubbele kipfilets
200 gr. gedroogde abrikozen (een beetje laten weken in wat water)
3 wortelen in staafjes gesneden.
1 gele paprika in reepjes
1 ui in ringen
2 teentjes look persen
kippebouillon (bokaal)
honing of abrikozenconfituur
geroosterde amandelen
bosje verse koriander.
ras el hanout  (marokkaanse kruidenmengeling)
cayennepoeder

Bak de in stukken gesneden kip snel bruin. Kruid met kippenkruiden en ras el hanout.
Doe alles in de tajine.
Eerst de wortelen en paprika.
Daarover de stukken kip.
De uiringen niet vergeten.
Hierover verdeel je de abrikozen (water afgieten!)
Kruid nog wat bij met ras el hanout en een beetje cayenne.
Overgiet met kippenbouillon.
Niet te veel in een keer. Je kan nog steeds bijvoegen moest het te droog worden.
Roer hieronder enkel lepeltjes abrikozenconfituur.  (honing kan ook)
Deksel er op en laten stoven tot kip en groenten gaar zijn.
Net voor het opdienen geroosterde amandelen erover strooien
en grofgesneden verse koriander.

Lekker met couscous.


Voilà en nu allemaal naar de Marokkaan om een tajine te kopen!
Echt wel een aanrader hoor...
Al zeg ik het zelf!


Reacties

  1. dit wordt dan de 3e poging om een reactie te plaatsen zucht.
    een tajine heb ik wel maar doe er eerlijk gezegd weinig mee. Jouw gerechtjes kan ik helaas niet maken want manlief blieft geen scampi's en met abrikozen in zijn avondeten hoef ik ook niet aan te komen (verder is hij niet zo moeilijk hoor)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En als ik dit aan mijne man laat lezen, dan staat hij met zijn bordje aan te schuiven aan uw voordeur :-)... Fijn dat ge de recepten hebt neergeschreven ! Kan ik ze ook eens proberen, vooral die kip met abrikoos, die maakt mij nieuwsgierig...
    Mooi kaartje is me dat ! Als ge zegt, met stof gemaakt, hoe bedoelt ge dat dan ? Stofje op stofje genaaid ? Ik tureluur maar op het fotooke, maar kan het niet zien...

    Ps - ge hebt uw goesting gekregen ;-)... ben juist klaar met wafelkes bakken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. jopiejeej !!!! Ingrid is een schatje !

      Verwijderen
    2. Dag Ingrid, ik zal maar zelf antwoorden op jou vraag hoe het kaartje gemaakt is. Het zijn allemaal vierkantjes van 5 op 5 cm. Je begint met een vlakje met een motief ( hier het kopje) en dat plak je in het midden. Dan vouw je per kleurenronde ( 4 lapjes ) de stoffen vierkantjes in driehoekjes die je ook vastplakt. Hier 8 lapjes in totaal, 4 hemelsblauwe en 4 roze. Heel eenvoudig voor misschien iets dat er ingewikkeld uitziet.

      Verwijderen
    3. Ingridje! Ik weet het nu al : gij zijt een schatteke!

      Verwijderen
    4. Oei Carla is precies van 't zelfde gedacht zie ik nu! :)

      Verwijderen
    5. Yeeeehaaa ik ben een schatje naar 't schijnt :-)))))
      Hoi Ymme ! Aha nu snap ik waarom Kriske schreef dat het kaartje engelengeduld vroeg... Heel eenvoudig ? Hm... Toch niet als ge alles mooi haaks wilt plakken... Bij mij zou het er schots en scheef uitzien, dat weet ik al op voorhand !
      'T is echt een prachtig kaartje in elk geval !!!

      PS Carla en Kriske... Toch nog efkes wachten met complimentjes geven, want wie weet lust ge mijn dieetwafelkes nie eens....

      Verwijderen
  3. Hahaha ik hoef niet naar de marokkaan heb m al! Wat een heerlijke dag, genieten zeg! X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank voor de recepten! Ik ben een groot fan van tajines, dus ik ga deze zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat heb ik nou nog nooit op, eten uit een tajine. Zou het wel eens willen proeven, maar in welk restaurant serveren ze dat?
    Je bent overigens weer schandalig verwend! ;-)
    Groetjes, Jannie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kook graag gerechtjes in de tajine, heb onlangs het kookboekje "Tajines" gekocht van Le Creuset. Bedankt om de recepten te delen, ik ga ze zeker eens proberen.
    Nog een fijne week,
    Martine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha die scampis met chermoulah heten in dat boekje gambas met....
      Heerlijke gerechtjes staan in dat boekje!

      Verwijderen
  7. o o o , de 'zever' loopt al in mijne mond .... dat ziet er superlekker uit !!!
    Waarom kan ik niet goed koken ????? Ik ben echt zo van het type dat haar gedachten niet bij de kookpot kan houden, dus dan ga ik rap nog iets anders doen dat langer duurt dan verwacht met als gevolg aangebakken patatjes, vleesjes tot schoenlappen gebakken en groente zo platgekookt dat ge enkel door naar te kleur te zien nog kunt raden wat het eigenlijk is .... en da's dan op ne goeien dag hé !!!! (lichtelijk overdreven) ;-)
    Misschien moet ik het beschouwen als handwerken of knutselen met voeding, dan zal het wel beter gaan .....
    Die pikhakendonk wandeling is zo te zien echt wel de moeite, zou ik ook eens moeten doen !
    Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zullen eens keertje afspreken... dan kan ik eens "stoefen" met mijn dorp!

      Verwijderen
    2. Ma Carla toch, aangebakken patatjes :-)))
      Zo erg kan het nog niet zijn in elk geval, als uw groenten nog kleur hebben zodat ge kunt raden wat het is ! Ik kende vroeger iemand die er zelfs in slaagde de kleur van haar groenten weg te krijgen ! (En nee, voor ne keer gaat het nie over mezelf ;-)))

      Verwijderen
  8. Nog eens bedankt voor die fijne dag samen vol met 'bij klappen' terwijl we verwend werden met lekkere zelfgekochte verfijnde taartjes en geweldige tajine gerechtjes. Daar heb je mee gescoord want dat had ik zelf nog niet gemaakt. Als ik er zo ergens een mooie witte tajine vind zoals jij er een hebt dan koop ik hem direct. En nu ken ik ook de pikhakendonk wandeling van jou blogverhalen. We hebben genoten van alles, voor we het beseften was de dag voorbij. Voor herhaling vatbaar maar dan bij ons.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij vonden het ook supersupergezellig! Fijn om leuke familie te hebben! Nog es mercie voor de gezelligheid en de mooie cadeautjes.

      Verwijderen
  9. Zoooo.... Daar werd ik toch even stil van...
    Chapeau! Ik waande mezelf al in Marokko. Je bent een ware keukenprinses! Een 1000 en 1 nachten keukenprinses! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Manneke, dit is zoooooo simpel! Hiervoor hoef je niet te kunnen koken... de tajine doet het werk... Probeer maar!

      Verwijderen
  10. Die tajine staat hier in de kelder, maar echt nog niet veel gebruikt, ik ga dit blogske eens doorspelen naar mijn ventje. En wat een woord "Pikhakendonkwandeling" :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn als je een reactie plaatst!
Ik lees ze met plezier!

Attentie voor het volgende:
Naar aanleiding van de nieuwe AVG wetgeving!!!
Wanneer je op mijn blog een commentaar toevoegt, dan verklaar je je meteen akkoord met de opslag en de verwerking van je gegevens op deze site. Kijk a.u.b. ook naar mijn AVG-verklaring die bovenaan op mijn blog staat. Met een KLIK op de knop Publiceren bevestig je dat je de AVG-verklaring hebt gelezen.